17 Mayıs 2012 Perşembe

Gazimağusa Şehri

Şehrin Adı

    Mağusa'nın MÖ 3'üncü yüzyılda Ptolemus krallarından Philadelphus tarafından kurulduğu ve kralın yeni kente kızkardeşi Arsinoe'nin adını verdiği söylenir. Salamis'in MS 648'de Araplar tarafından yakılıp yıkılması üzerine oradan göçen halkla büyüyen kent küçük bir liman kentine dönüşmüştür. Kentin adının da bu dönemde, Arapların bulamaması umuduyla "Kumda saklı" anlamında "Ammohostos" olarak değiştirildiği bilinmektedir. Lüzinyanlar Döneminde (1192-1489) ise Mağusa adanın Lefkoşa'dan sonra ikinci kenti durumuna yükselmiş ve Frenklerin diliyle "Famagusta" diye tanınmaya başlamıştır.



Mağosa Hakkında
    
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 35,000 nüfuslu 2. en büyük kenti ve tarih, kültür - sanat ve eğitim merkezi olan Gazimağusa şehri Asur, Grek, Pers, Roma, Bizans, Luzinyen, Venedik medeniyetlerinin izlerini taşıyan surlar ile çevrilidir. Tarihe ilgi duyanlar kale içini gezip Osmanlıların bir Venedik kenti olan Mağusa'yı nasıl kuşattıkları hakkında bilgi edinebilirler. şehir merkezinde ve çevresinde bulunan kafeler, restoranlar, publar ve alışveriş merkezleri yoğun öğrenci akınına uğrayan yerlerdir. Bu bölgeyi aynı zamanda adanın en güzel sahil şeridi de süslemektedir. Doğu Akdeniz Üniversitesi Kampüsü, Gazimağusa şehir merkezine 3km. uzaklıktadır. Bu, Üniversite'nin kent merkezine yürüyüş mesafesi yakınlığında olması ve Üniversite ile şehrin bir bütün oluşturduğu anlamına gelmektedir.

   Sinema : Sinema, öğrencilerin ders dışında en çok uğradıkları yerlerden biridir. En son vizyona giren filmler dünya sinemaları ile aynı anda gösterime girmektedir. Ayrıca Üniversitede bulunan sinema kulüpleri tarafından her hafta gösterilen filmler de öğrenciler tarafından büyük ilgi görmektedir.

   Tiyatro : Yıl boyunca DAÜ Kültür ve Sanat Merkezinde ve Gazimağusa Belediye salonlarında yerli ve yabancı tiyatro gösterileri yer almaktadır. En son düzenlenen Uluslararası Kıbrıs Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenen bazı oyunlar ise Othello Kalesi ve Salamis Antik Tiyatro'da yer almıştır.

   Festivaller : Gazimağusa kenti her yıl Gazimağusa Belediyesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve özel sektörün desteği ile uluslararası düzeyde kültür ve sanat festivaline ev sahipliği yapmaktadır. En son düzenlenen 8. Uluslararası Mağusa Kültür Sanat Festivali'nde Goran Bregovich, Monica Molina, Nilüfer gibi sevilen sanatçılar konserleriyle, Vasos Demetriou sergisiyle, Ferhan fiensoy tiyatro gösterisiyle ve diğer sanatçılar kendi sanat etkinlikleriyle Gazimağusa'ya renk katmışlardır.


   Dans : Yıl boyunca halk dansları, modern dans, Arjantin Tango, Latin danslarından Salsa, Cha cha, rumba gibi dans türlerinde kurslar düzenlenmektedir. Ayrıca Çağdaş Halk Dansları Derneği'nin "The Dance of Cyprus" gösterileri tüm izleyenleri büyülemiştir.

   Konserler : Gazimağusa kenti özellikle özel günlerde Türkiye'de veya dünyaca tanınmış sanatçıların konserlerine evsahipliği yapmaktadır.

   Kültür Sanat : Yıl boyunca ayrıca, farklı konularda sergiler, kültür-sanat üzerine söyleşiler düzenlenmektedir. Gazimağusa kentindeki kültür - sanat etkinlikleriyle ilgili detaylı bilgi http://www.magusa.org web adresinden alınabilir.

   Müzeler : Adamız yüzyıllar boyunca üzerinde kurulan değişik uygarlıkların bıraktığı zengin bir tarihi ve mimari mirasa sahiptir. Salamis Harabeleri, Lala Mustafa P. Cami, Othello Kulesi, St. Barnabas Manastırı, Namık Kemal Zindanı, Kertikli Hamamı, Kral Mezarları, Venedik Sarayı

   Deniz Kaplumbağları : Kuzey sahil şeridinde bazı bölgelerde Haziran ve Ekim ayları arasında yumurtalarını sahile bırakan Caretta türü kaplumbağları izlemeye gitmek bir adet haline gelmiştir. şayet bu kaplumbağları koruma derneğine üye olup onlarla çalışmak isterseniz derneğe 815 2496 veya 815 5135 no.lu telefonlardan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder